Alles over filtersystemen voor uw vijver

Alles over filtersystemen voor uw vijver

minuten lezen
Een gezonde vijver en vooral een koivijver kan niet zonder vijverpompen en vijverfilters. Een vijverfilter voor uw koi of visvijver gebruikt u om zichtbaar afval zoals bladeren uit het water te halen. Er zijn vele soorten vijverfilters op de markt. Wij zullen de meest voorkomende en gebruikte filters hieronder bespreken. Ook leest u waarom u niet zonder een goed filtersysteem kunt.

Vijverfilters: een filtersysteem is onmisbaar voor een gezonde vijver

Een gezonde vijver en vooral een koivijver kan niet zonder vijverpompen en vijverfilters. Een vijverfilter voor uw koi of visvijver gebruikt u om zichtbaar afval zoals bladeren uit het water te halen. Vervolgens volgt een onzichtbare biologische filtering van het vijverwater waarbij ammonia en nitriet worden omgezet in nitraat. Dit wordt gedaan door bacteriën in het vijver filter. Het filtersysteem bestaat voor een koivijver dus uit twee filters. (Een mechanisch filter en een biologisch filter).

Tips voor het kiezen filtersystemen voor de vijver

Er zijn enorm veel filtersystemen op de markt. Wij weten hoe je een schone en heldere vijver kunt realiseren en geven u graag advies bij het kiezen van het juiste filtersysteem. U moet op een aantal zaken letten als u een filtersysteem voor uw koivijver wilt kopen. 

Let bij het kopen van een filtersysteem op:

  1. Doel en functie van de vijver
  2. De hoeveelheid water in de vijver
  3. De hoeveelheid vissen in de vijver

Doel en functie van de vijver

Bij een kleine vijver kunt u volstaan met een eenvoudig drukfilter. Ook doorstroomfilters zijn zeer geschikt voor kleinere visvijvers. Bij een doorstroomfilter wordt het water via een open filter schoon gemaakt. 

Voor koivijvers heeft u dubbele filters nodig. Het eerste filter houdt vuil en afval tegen (mechanische filtratie). Het tweede filter zorgt voor de biologische reiniging. (biologische filtratie).

De hoeveelheid water in de vijver

Hoe meer water hoe meer afvalstoffen in het water zitten. Dus hoe meer water gefilterd moet worden. Ook een grote vijver zonder vissen heeft een filtersysteem nodig. Bladeren en vuil moeten immers verwijderd kunnen worden.

De hoeveelheid vissen in vijver

Hoe meer vissen hoe meer ammonia in het water. Logisch dat u voor een koivijver een goed filtersysteem nodig hebt. Ook omdat in een koivijver minder waterplanten staan. (Waterplanten worden door koi opgegeten of omgewoeld). Vooral tijdens de zomermaanden is een goed filter hard nodig om de vijver helder en gezond te houden.

Welk vijverfilter heeft u nodig? 

Hier vindt u het volledige aanbod filtersystemen voor de vijver

Als u op zoek gaat naar een filtersysteem voor uw vijver komt u veel verschillende type vijverfilters tegen. Hieronder beschrijven we de type vijverfilters.

Drukfilters

Zoals hierboven al vermeld volstaat een Drukfilter bij een wat kleinere visvijver. Een drukfilter kan echter ook gebruikt worden bij vijvers met een waterinhoud tot zo’n 15.000 liter. Maar let op. Een belangrijke voorwaarde is dat er weinig of geen vissen in de vijver aanwezig zijn en bovendien moet u er voor zorgen dat er ruim voldoende planten in de vijver aanwezig zijn omdat het filterend vermogen, met name het biologische filter, niet heel erg groot is.

Drukfilters zijn niet geschikt voor een koivijver

Drukfilters zijn dus in beginsel niet geschikt voor een koivijver. Wel zijn drukfilters geschikt om naast de filterfunctie, gelijktijdig beeklopen, watervallen en of bruisstenen te voorzien van water en of lucht. Met de druk van een drukfilter kan namelijk ook enig hoogteverschil worden overbrugd.

Drukfilters zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen

Drukfilters zijn bij ons in verschillende uitvoeringen te verkrijgen maar de overeenkomsten zijn groot. Vrijwel allemaal hebben ze een container waarin de filtermedia zijn besloten met daarop een deksel waarop de slangaansluitingen en bedieningskleppen zijn aangebracht. Er zijn ook drukfilters verkrijgbaar waar bovendien een UVC is ingebouwd. U hoeft dan geen UVC los te kopen, hiermee bespaart u dus geld en ruimte. U heeft namelijk ook een UVC nodig voor uw vijver. U moet de lamp van de UVC wel jaarlijks vervangen. De vervangingslampen vindt u hier.

Wij hebben een ruim assortiment aan drukfilters van bekende merken zoals van Aquaking, Oase, Superfish en Velda.

De werking van Drukfilters

In de container zitten filtermedia, vaak schuimsoorten, besloten waardoor het vijverwater, onder druk van de vijverpomp, doorheen wordt geperst. Vanwege het relatief kleine volume van deze filtermedia, is de bacteriële filterwerking tamelijk beperkt. 

Het onderhoud van Drukfilters

Een drukfilter is zeer onderhoudsvriendelijk. Door de meerwegklep op de deksel kan men eenvoudig en snel het filter doorspoelen. Indien er een bodemafvoer is voorzien kan men eveneens het verzamelde vuil eenvoudig weg laten weglopen.
Het wordt aanbevolen om de juiste filterbacteriën aan het filter toe te voegen bij het opstarten en na het onderhoud van het drukfilter. Hierdoor zal het filter sneller opstarten.

Waar plaats ik het Drukfilter?

Er zijn tal van mogelijkheden voor het plaatsen van een drukfilter.
Het drukfilter kan ingegraven worden zodat alleen de deksel zichtbaar is en bedienbaar blijft, maar ook is de drukfilter boven de grond op te stellen als oeverfilter.
Het drukfilter kan ook volledig worden ingegraven, dit kan tot ca. 50 cm onder de waterspiegel van de vijver.

Een drukfilter kan dus nagenoeg of geheel onzichtbaar in de tuin of moerasgedeelte worden weggewerkt. Bij een vervuilde vijver wordt raden wij u aan om een vortex of zeef als voorfilter te gebruiken omdat anders de drukfilter te snel verstopt zou kunnen raken. Door gebruik te maken van een voorfilter wordt ook de biologische werking vn het drukfilter vergroot.

Voordelen van de Drukfilter

Een groot voordeel van een drukfilter is het kleine formaat en de vele plaatsingsmogelijkheden. Andere voordelen zijn het éénvoudige onderhoud, de bediening en de mogelijkheid om de filter ook als aandrijving te gebruiken voor beluchters en beeklopen. De aanschafprijs van een drukfilter is ook te overzien.

Nadelen van de Drukfilter

Het nadeel van drukfilters is de matige (biologische) filtercapaciteit waardoor de drukfilter niet te gebruiken is voor grotere of zwaar belaste vijvers.
Wel is het ook mogelijk om bij een te klein geworden capaciteit meerdere drukfilters (in lijn) aan elkaar te koppelen.

Voor grotere vijvers en voor vijvers met een groot bestand aan vissen zijn andere types filters meer geschikt. Hierbij moet u denken aan een meerkamerfilter of een beadfilter.

Meerkamerfilters

Meerkamerfilters zijn het oudste, het eenvoudigste en meest gebruikte filtersysteem

In vaak aaneengeschakelde compartimenten of kamers wordt het vijverwater door verschillende filtermaterialen geleid.

Zoals hierboven al vermeld is het meest gebruikte filtersysteem bij koivijvers een meerkamerfilter.

Hierbij zijn verschillende kamers gevuld met filtermaterialen. Deze filtermaterialen zorgen ervoor dat bacteriën (die doen het werk) zich hechten. Hoe je met behulp van nitrificerende bacteriën helder vijverwater kunt krijgen leest u hier .

Toepassing van meerkamerfilters

Vanwege het grote doorstroomvolume is een meerkamerfilter bij uitstek geschikt voor grote vijvers vanaf een waterinhoud van 10 m3 en bij vijvers met een groot bestand aan vissen en of met geen of weinig aanwezige planten.  Het is daarom het meest toegepaste filter bij koivijvers. Bij alle meerkamerfilters wordt het vijverwater van onderen naar boven door de verschillende compartimenten gestuwd.

Uitvoering van meerkamerfilters

U kunt een meerkamerfilter ook zelf éénvoudig samenstellen door gebruik te maken van verschillende losse module filters en deze met elkaar te koppelen, deze zijn dan meestal uitgevoerd in 3-5 kunststof bakken. 

Bij de meest gekochte meerkamerfilters zijn de verschillende kamers meestal aan 1 stuk gegoten in een rechthoekige vorm. Ze zijn echter ook in klaverblad vormgeving te verkrijgen en met en zonder vortex voorfilter.
Het aantal kamers en de totale inhoud moet in verhouding staan tot de inhoud van de vijver en het daarin aanwezige vissenbestand.
Let hierbij ook op bij het gebruik van de juiste filtermaterialen in uw meerkamerfilter.
Bij voorkeur beschikt ieder afzonderlijk compartiment (kamer) over een eigen afvoer met een schuifkraan of kogelkraan, hierdoor maakt u het onderhoud van een meerkamerfilter een stuk éénvoudiger doordat per kamer het bezonken vuil (eventueel rechtstreeks naar het riool) kan worden afgevoerd.

De werking van een meerkamerfilter

Het filteren in een meerkamerfilter gebeurt in meerdere stappen. 

  • Na een eventuele voorfiltering d.m.v. een vortex of een zeeffilter vindt een mechanische filtering van de grove vuildeeltjes plaats.
    In de meeste gevallen gebeurt in de eerste kamer door middel van filterborstels of grove filtermatten.
  • Daarna stroomt het vijverwater door naar de biologische filterkamer waarin een biologische filtermedium is aangebracht.
    Vaak kiest men ervoor om 2 biologische filterkamers te creëren.
    Het filtermedium in deze kamer(s) dient als huisvesting voor de nuttige bacteriën die zorgen voor omzetting van schadelijke afvalstoffen naar voor planten opneembare voedingsstoffen.
    Bij de filtermedium keuze is het van belang dat u er op let dat er een goede doorstroming en een zo groot mogelijk aanhechtingsoppervlak voor de bacteriën aanwezig is. Veel gebruikt filtermateriaal in meerkamerfilters zijn bewegend bed filter materiaal (biocarrier) en filtermatten.
    Wij hebben een ruim aanbod aan filtermedia, Hier kunt u al het filtermateriaal voor uw vijver bekijken  
    Omdat de bacteriën voor hun ontwikkeling veel zuurstof nodig hebben, moet de biologische filterkamer worden voorzien van een beluchting middels bijvoorbeeld een vijver luchtpomp met luchtsteen. Zuurstof is heel belangrijk, ook voor uw meerkamerfilter.

Op zoek naar een goede betaalbare vijverluchtpomp? Deze vindt u hier.

Ook als u op zoek bent naar aanverwante beluchtingsproducten voor uw vijver bent u bij Peekoi aan het juiste adres.  Deze kunt u hier vinden.

  • De laatste stap van filtering is een fijn filtering door middel van een fijn filtermedium zoals filtermatten.

De laatste kamer wordt over het algemeen niet belucht.

Het onderhoud aan meerkamerfilters

Gebruik nooit reinigingsmiddelen!

  • Indien voorzien, kan dagelijks of om de andere dag de kraanafvoer van de verschillende kamers worden opengezet om het bezonken vuil af te voeren.
  • Afhankelijk van de mate van vervuiling, moet de kamer met het mechanische filtermateriaal regelmatig gereinigd worden. 
    De in deze kamer aanwezige filterborstels of matten kunnen worden gereinigd in een emmer schoon water of met een tuinslang.
  • De kamer met biologische filtering moet zo weinig worden schoon gemaakt om de bacteriologische huishouding niet aan te tasten of zelfs te vernietigen.
    Als de vervuiling te groot is en de werking van het filter merkbaar afneemt, kunt u deze kamer en de media erin schoonmaken met vijverwater om een deel van de bacteriehuishouding zo veel mogelijk in stand te houden. Gebruik dus voor dit gedeelte nooit schoon leidingwater!

Na schoonmaak en bij de opstart van het filter kunt u het beste bacteriën toevoegen.

Belangrijke tip bij onderhoud van meerkamerfilters: Bij meerdere aanwezige biologische kamers, maak slechts één kamer per keer schoon. 

De plaatsing van een meerkamerfilter

Meerkamerfilters kunnen zowel boven water als gelijk met het waterniveau van de vijver worden geplaatst.
Als u gebruik maakt van een bodemdrain dan plaatst u het meerkamerfilter gelijk met het waterniveau van de vijver. U maakt dan gebruik van een gravity opstelling. (u plaatst de vijverpomp dan na het filter).

Als u gebruik maakt van een vijverpomp in de vijver dan plaatst u de vijver boven het waterniveau van de vijver, u maakt dan gebruik van een pomp gestuurde opstelling.
Als er mogelijkheden zijn (u beschikt over voldoende ruimte) dan bevelen wij aan om dit type filter voor te filteren d.m.v. een vortex of een zeeffilter.  
Dit zorgt voor een ontlasting en dus beduidend betere werking van dit filter en het verlaagt eveneens het onderhoud aanzienlijk. 

Voor- en nadelen van een meerkamerfilter

Het grote voordeel is het grote volume en de grote doorloopsnelheid van het filter waardoor het grote vijvers en koivijvers kan filteren. Het nadeel daarvan is zijn evenredig grote omvang.
Afhankelijk van het type opstelling, moet er een filterkelder gebouwd moet worden of dient het (forse) bovengrondse filter in de tuin te worden weggewerkt.
Een meerkamerfilter is eenvoudig en robuust, en is dus zeer duurzaam.
Een meerkamerfilter werkt het best als er ook skimmers, een skimmerlijn en of bodemdrains zijn voorzien in de vijver.

Nexus filters – Nexus Eazy Pod, Nexus 220 en Nexus 320 Filters

Nexus filters 220 en 320


De nieuwe generatie Nexus Filters van Evolution Aqua.

Met de nieuwe Nexus 320 en Nexus 220 filters, die vanaf nu de nexus 310 en 210 vervangen, wordt een nieuw, onvoorstelbaar hoog, niveau van helderheid in vijvers bereikt. De nieuwe generatie bouwt voort op de huidige Nexus lijn en combineert mechanische en biologische filtering in één geavanceerd systeem, dat toch uitermate eenvoudig te installeren en schoon te maken is.
 
Alle Nexus systemen kunnen zowel op een gravity als pomp gevoed systeem aangesloten worden.

De Nexus 220 is goed voor vijvers tot 18.000 liter.
De Nexus 320 kan vijvers tot 34.000 liter aan.

 
BELANGRIJKSTE KENMERKEN NEXUS FILTERS

  • Verbeterde mechanische filtering
  • Betere flow
  • Opzienbarend verbeterde helderheid
  • Eenvoudig schoon te maken en te onderhouden
  • Betere aanpak van vaste deeltjes
  • Uitneembare Eazy (zonodig met inhoud)

Werking van de Nexus

De Nexus is eenvoudig en toch innovatief. Het water komt via de inlaat in de binnenkamer die als een vortex werkt. De grotere vaste deeltjes bezinken hier.
Dan stroomt het door de Eazy waar de fijnere vaste deeltjes verwijderd worden in de mechanische fase van de filtering. Vanuit de Eazy stroomt het water in de buitenkamer, waar de biologische filtering plaatsvindt.

De K1 Media in de buitenkamer wordt constant belucht met een luchtpomp, zodat het bewegend bed fantastische resultaten oplevert.
Vervolgens gaat het water door de roosterplaat de laatste kamer in, vanwaar het via de uitlaat weer de vijver in stroomt.

Kristalhelder en gezond water

De Nexus 320 en 220 hebben een nieuw opnieuw ontworpen Eazy filter, met een statisch bed van de nieuwe “K1 Micro Filter Media”. Dit levert ongekende mechanische filter-prestaties. Daarnaast gebruikt deze nieuwe generatie filters de beroemde “K1 Media” in het bewegend bed voor excellente biologische filtratie. De combinatie van deze twee filtermedia zorgt voor kristalhelder en gezond water.

Het Eazy Filter

De Eazy is een RVS vat met een vast volume K1 Micro Media (20 liter in de 320; 18 liter in de 220) in de binnenkamer van de Nexus. Het water cirkelt om de Eazy met een neerwaartse beweging, waardoor de grotere deeltjes bezinken op de bodem van de kamer, voor het water door de openingen van de Eazy in het statische K1 Micro stroomt. Het water stroomt er van alle kanten door en de kleinere deeltjes worden gevangen door het K1 Micro. Door de openingen in de binnenste buis stroomt het water de laatste kamer in.

Naast de Nexus Eazy 220 en 320 mogen de Nexus Eazy Pod Filters niet aan ons assortiment ontbreken.

Wij hebben de drie verschillende modellen Nexus Eazy pod bestaande uit  Nexus Eazy Pod EA  Nexus Eazy Pod Complete  Nexus Eazy Pod met Airpump in ons assortiment.

Ook de verschillende upgrade kits voor Nexus filters en het originele K1 bewegendbed filtermedium kunt u bij ons kopen

Beadfilters voor koivijvers

Beadfilters voor koivijvers zijn tegenwoordig een van de meest verkochte gravity filters en zeer geschikt voor koivijvers.

Dit is een gesloten drukfiltersysteem met beads (kunststof korreltjes) waar de bacteriën zich aan hechten.

Omdat deze korreltjes drijven zorgen ze voor de mechanische filtratie en vanwege hun grote aanhechtings- oppervlak ook als biologische filtratie. De miljoenen beads in het beadfilter garanderen een groot aanhechtingsoppervlak voor de bacteriën.

Daarnaast is een beadfilter ruimte besparend en kunnen zowel boven als ondergronds geplaatst en is éénvoudig schoon te maken, zelfs zonder vieze handen! Het onderhoud volstaat in slechts enkele minuten!

Voor het beadfilter plaatst u een voorfilter zoals bijvoorbeeld een zeef dat het grotere vuil tegenhoudt.

Een zeeffilter zorgt ervoor dat het beadfilter niet snel verstopt zal raken, een zeeffilter zal namelijk het grove vuil eruit filteren hetgeen ten goede komt van de biologische werking van het beadfilter.

Welke soorten beadfilters?

Bij ons mogen de bekende beadfilters zoals o.a. de Econobead beadfilterUltrabead beadfilter en de Superbead niet aan het vijverfilter assortiment ontbreken. De voordelige Econobead beadfilters hebben een zeer sterke kwaliteit polyethyleen behuizing en is de voordeligere versie van de bekende Ultrabead beadfilter.  De Ultrabead is overigens volledig vernieuwd en nu nog beter ! 

De Superbead is momenteel verkrijgbaar in de Small en in de Large versie. Bovendien is de Superbead leverbaar in verschillende kleuren.

Meer weten over Beadfilters? Belangrijke Tips voor de meest verkochte Beadfilters 

Meer informatie over de Econobead Bead filter vindt u hier

Meer informatie over de Ultrabead Bead filter vindt u hier

Meer informatie over de Superbead filter vindt u hier 

Moet ik een zeef (zeefbochtfilter) (of een ander voorfilter) gebruiken bij een beadfilter? 

Dit is een van de meest gestelde vragen en het antwoord hierop is kort maar krachtig: JA.

Voor het beadfilter plaatst u een voorfilter zoals bijvoorbeeld een zeef dat het grotere vuil tegenhoudt.

Een zeeffilter zorgt ervoor dat het beadfilter niet snel verstopt zal raken, een zeeffilter zal namelijk het grove vuil eruit filteren hetgeen ten goede komt van de biologische werking van het beadfilter. Dit brengt ons direct tot de volgende categorie: Voorfilters voor de vijver

Voorfilters voor de vijver

Een goed voorfilter is een mechanisch filter en zal de werking van een biologisch filter enorm vergroten. 

Er zijn 3 soorten voorfilters in vijverland namelijk de bekende Vortex, de zeefbochtfilter en het trommelfilter.

Een trommelfilter neemt steeds meer zijn intrek.  Veel vijverhobbyisten kiezen nu vaak voor een trommelfilter, wij zien dit steeds meer bij mensen die als hoofdfilter gebruik maken van een Beadfilter of een bewegendbed filter.  Een trommelfilter filtert het vijverwater tot deeltjes van 40 micron (0,04 mm!) en werkt volautomatisch zonder veel onderhoud.

Wat hebben voorfilters met elkaar gemeen?

De bekende Vortex, de zeefbochtfilter en het trommelfilter zijn alle mechanische filters met hetzelfde doel namelijk, het vijverwater ontdoen van grove vuildeeltjes voordat het water het biologische filter bereikt.
Het biologische filter wordt hierdoor ontlast en de biologische werking zal hierdoor aanzienlijk toenemen. Bovendien hoeft het hoofdfilter dan minder vaak gereinigd te worden.
Alle voorfilters worden om deze reden als eerste in de filterlijn geplaatst.
Het reinigen van voorfilters is eenvoudig en de bacteriële huishouding in het hoofdfilter zal hierdoor niet worden verstoord.

Wat is een Vortex

Een vortex is een rond vat met een conische of trechtervormige onderzijde. 
Het vijverwater komt aan de onderkant binnen en door de ronde wand ontstaat er een draaikolk.
Deze draaikolk maakt dat de zwaardere vuildelen in het water naar beneden gezogen worden en worden verzameld op de bodem.
Om dit verzamelde vuil gemakkelijk weg te kunnen laten lopen is aan de onderzijde van de vortex een kogelkraan of een schuifkraan aangebracht. (na het openen van de kogel- of schuifkraan kunt u het vuil afvoeren naar bijvoorbeeld het riool)
Het schone vijverwater wordt aan de bovenkant van de vortex afgevoerd naar de eigenlijke biologische filter.

Uitvoeringen van een Vortex voorfilter

Vortex voorfilters zijn in kunststof en polyester vaten verkrijgbaar in verschillende diameters en doorstroomcapaciteit.

De werking van een Vortexfilter 

Een vortex werkt het best als hij aangesloten wordt op één of meerdere bodemafvoeren(niet meer dan drie) en wordt best geplaatst volgens het systeem van de communicerende vaten met de vijver. Dit wil zeggen dat de waterspiegel van de vijver gelijk is aan de waterspiegel van de vortex. 

Net als een gewone filter heeft een vortex een optimale doorstroming. De diameter van de vortex is bepalend voor het debiet aan water dat door de filter mag of moet stromen om een optimale werking te verkrijgen. 

Aangeraden wordt om de volgende debieten aan te houden. 

Vortexdiameter 80cm: 6.000 l/h 
Vortexdiameter 100cm: 11.000 l/h 
Vortexdiameter 120cm: 18.000l/h 

Het onderhoud van een Vortex

Het is belangrijk dat het bezonken vuil in de vortex met enige regelmaat afgevoerd word. Zoals hierboven omschreven opent u hiervoor de kogel- of schuifkraan aan de onderzijde van de vortex.
In de zomermaanden en bij een groot vissenbestand moet dit soms dagelijks worden gedaan.
Als er een sterke vervuiling op wanden en bodem te zien is, kunt u de vortex met de kraan laten leeglopen, uitborstelen en doorspoelen. U kunt de vortex ook nog even goed naspoelen met bijvoorbeeld een tuinslang.

De vijverpomp moet u voorafgaande aan het (schoonmaak)onderhoud van de vortex wel tijdelijk buiten werking zetten en sluit u de toevoeren naar de vortex af. 

De plaatsing van een Vortex

De vortex kan het best worden aangesloten op maximaal 4 bodemafvoeren / bodemdrains en of skimmers in de vijver. De plaatsing is volgens het gravity principe, de waterspiegel in de filter en in de vijver is dus gelijk aan die in de vortex.

Wat zijn de voor- en nadelen van een Vortex

De twee nadelen van een Vortex:

  • Groot formaat
  • Haalt de grotere vuildelen uit het water , maar niet de fijnere organische afvalstoffen.

Het lastigst aan de vortex is de bepaling van de kracht van de watertoevoer. 
Een te sterke pomp zorgt ervoor dat het vuil in de vortex niet kan bezinken. 
Een te zwakke pomp daarentegen maakt dat er niet voldoende draaikolk-effect wordt bereikt.

Een voordeel is dat de aanschafprijs van een vortex niet hoog is.

Zeefbochtfilter

De zeefbochtfilter (sieve / zeef) is veel compacter dan een vortex en vervangt deze steeds meer.
Het water valt door een gebogen zeer fijne zeef waardoor het zweefvuil boven op de zeef blijft liggen. Het water dat door de zeef gepasseerd is, wordt onmiddellijk weggepompt naar de biologische filter. 

De zeefbochtfilter leidt het water over vele honderden messcherpe driehoekige staafjes welke ten opzichte van elkaar gekanteld zijn en een spleet hebben van 200, 300 of 500 micron (1 micron = 0,001mm). Het water loopt tegen de scherpe kant van de driehoek aan waarbij de oppervlaktespanning van het water wordt gebroken. Het vuildeeltje wordt nu door hydrostatische werking van het zeefelement weggedrukt en uit het water getild. Voorts loopt het vuil over de scherpe kanten van de zeef naar beneden en ligt het 'op het droge'. Het vuil kan het water nu niet meer verontreinigen door erin op te lossen, zoals bij de vortex. Onder de zeef wordt het water verder afgevoerd. Zo kan uw complete filtersysteem met één pomp bediend worden. 

Uitvoeringen

Er zijn rechthoekige modellen die geplaatst worden vóór of ter vervanging van de vortex en ronde modellen die meestal ín de vortex te plaatsen zijn.
De meeste zeefbochtfilters zijn voorzien van een vlotter en overloopvoorziening.  De meest verkochte zeefbochtfilter is de Ultrasieve III 

De werking van de Ultrasieve

De UltraSieve kan in zwaartekrachtopstelling worden aangesloten. Het water en de vuildeeltjes komen binnen bij A en stijgen tot ze over de instelbare wand (B) vallen. Het water gaat vervolgens door de zeefbocht (C). Het vuil zakt naarmate er meer op komt te liggen steeds verder naar beneden waar het in een afvoergedeelte (D) komt te liggen. Bij de afvoer uitlaat (E) kan men een schuifafsluiter monteren om het vuil eenvoudig weg te spoelen met water. 

Om er voor te zorgen dat het waterniveau in de opvangbak onder de zeefbocht niet te hoog of te laag komt te staan is de UltraSieve voorzien van een vlottersysteem (F) dat het binnenkomende water kan regelen. Om het vlottersysteem bij verschillende pompcapaciteiten te laten functioneren heeft de UltraSieve een in hoogte verstelbare wand (B) waar het water overheen moet vallen.

Deze wand bepaald in principe het hoogteverschil (dus ook drukverschil) tussen de vijver en de UltraSieve. Om aan te geven wanneer de juiste balans is bereikt is het vlottersysteem voorzien van een niveau indicator die de hoogte van de vlotter laat zien. De niveau indicator is bovenaan voorzien van een stukje gekleurde tape dat aangeeft waar de vlotter zich moet bevinden.

Onder de zeef is een schot (H) gemonteerd dat er voor zorgt dat de vlotterbal rustig blijft drijven en niet gaat schommelen door het vallende water. De pomp wordt op de doorvoer (G) aangesloten. Hiervoor kan een zelf aanzuigende pomp gekozen worden. Een groot bijkomend voordeel van dit type filter is dat het water verrijkt wordt met zuurstof wanneer het door de zeef gaat wat gunstig is voor het biologische filter dat na de UltraSieve komt.  

Naast de Ultrasieve zijn er nog vele andere goede merken voor zeefbochtfilters, het volledige overzicht aan zeefbochtfilters vindt u hier 

Onderhoud zeefbochtfilters

Door hun fijne raster slibben de zeven snel dicht en ze moeten dan ook met enige regelmaat worden schoongemaakt.  Hoe fijner de zeef is, hoe vaker dit nodig zal zijn.
Ook kunnen vetten in het vijverwater zorgen voor een snelle verstopping en afnemende werking.
U kunt de zeef echter eenvoudig handmatig reinigen met schoon water en een borstel. 
Gebruik nooit reinigingsmiddelen om de zeef te ontvetten! 
Wel kunt u een vluchtig middel als bijvoorbeeld alcohol gebruiken voor ontvetting van de zeef, als het maar geen residu op de zeef achterlaat. Uiteraard let u er daarbij wel op dat, in het geval van een kunststof zeef, het materiaal niet wordt aangetast.

De plaatsing van zeefbochtfilters

De zeefbochtfilter kan op meerdere manieren worden geplaatst. De wijze van filtreren is bij dit unieke systeem volkomen onafhankelijk van de waterflow. Dit in tegenstelling tot veel andere systemen. Een zeefbochtfilter kan eenvoudig als zwaartekrachtsysteem ingezet worden. Met haar 110 mm in- en uitlaat is zij toepasbaar op elk bestaand of nog te bouwen filtersysteem. Aansluiting rechtstreeks op uw skimmer of bodemdrain is op uiterst eenvoudige wijze te realiseren. Dit gecombineerd met bijvoorbeeld een beadfilter biedt u een kleine totaaloplossing.
U voorkomt dat vuil oplost in het water. Dit betekent minder ammoniak, minder nitriet, minder nitraat en daarmee een sterke rem op de algengroei. 

Er zijn ook speciale zeefbochtfilters ontwikkeld voor de pomp gevoede filtersystemen, de meest bekende is de Aquaforte Compactsieve in de kleur groen maar is tegenwoordig ook verkrijgbaar in de kleur blauw/grijs Daarnaast is de SuperSieve Pump een veel verkocht zeefbochtfilter voor de pomp gevoede systemen.

Voor- en nadelen Zeefbochtfilters

Het compacte formaat is een voordeel, maar het grootste voordeel van een zeefbochtfilter is dat het veel kleinere vuildeeltjes opvangt dan een Vortex.
Ook kunnen deze deeltjes niet oplossen in het water zoals in een vortex wel gebeurt. 
Door toepassing van een zeefbocht wordt de belasting van het biologische filter sterk verlaagd.
Een ander groot voordeel van een zeefbocht is dat het water, doordat het door de zeef heen naar beneden valt, wordt verrijkt met zuurstof. Door de aanvoer van dit zuurstofrijke water werkt de biologische filter nog beter.
De nadelen van de zeefbocht zijn de hogere aanschafprijs en dat het met enige regelmaat schoongemaakt moet worden. 

Trommelfilter of drumfilter

Een trommelfilter of drumfilter is in feite een complete machine en ‘top off the bill’ als het gaat om voorfilters. Het filtert het vijverwater tot deeltjes van 40 micron (0,04 mm!) en werkt volautomatisch zonder veel onderhoud. Het vijverwater stroomt in de trommelfilter via een invoer en komt in een draaiende ultrafijne trommelvormige zeef. 

Aan de andere kant van de trommelfilter wordt het zeer schone water naar de hoofdfilter afgevoerd.
Om te voorkomen dat de zeef verstopt raakt, is de trommelfilter uitgerust met meerdere sproeikoppen die met hoge druk de zeef reinigen na iedere spoelbeurt.

De zeeftrommel draait niet voortdurend, de machine bepaalt namelijk zelf aan de hand van de vervuiling wanneer de trommel moet gaan draaien. Het spoelwater met daarin de vuildeeltjes worden via een afvoerbuis weggepompt. Het waterverbruik van de trommelfilter is gering door de hoge druk waarmee wordt gereinigd.

Uitvoeringen

Diverse soorten en maten met verschillende capaciteit.
Sommige halen een capaciteit tot 70 kubieke meter vijverwater per uur.

Plaatsing

Een trommel kan naar keuze in een Gravity opstelling als in een pomp gevoede opstelling worden geplaatst.

Onze meest verkochte trommelfilters zijn van het merk Red Label en kunt u dus hier bij Peekoi kopen.

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel is uiteraard het filteren van de kleinste vuildeeltjes uit het vijverwater. 
Hierdoor wordt nagenoeg alle vervuiling uit het water gehaald. Andere voordelen zijn het gemak van de volautomatische werking, het lage onderhoud en de enorme doorstroomcapaciteit.
Nadelen zijn de hoge aanschafprijs en de in het algemeen tamelijk forse afmetingen van de trommelfilter. 

Trickle filters

Trickle filters worden meestal gebruikt als ondersteuning voor het filteren. Een trickle toren zorgt ervoor dat het water van boven in de filters gestort wordt en hierna door een laagje filtermateriaal moet werken. Dor het vallen van het water krijgt het water extra zuurstof en dit is goed voor de biologische reiniging.

De bacteriën op het aanwezige filtermedia geplaatst in de trickle filter worden steeds blootgesteld aan de buitenlucht maar blijven vochtig door het vallende water. Dit staat garant voor een gigantische hoeveelheid biologisch leven.

Trickle filters worden veelal gebruikt als extra filter in de zomermaanden vanwege de enorme zuurstof afgifte aan het water en een zeer snelle omzetting van ammoniak naar nitriet met als eindproces nitraat zodat de biologische kringloop compleet is.

In de wintermaanden worden de trickle filters bij onverwarmde vijvers vaak weer buiten werking gezet om verder afkoeling van het vijverwater te voorkomen.  Daarnaast is een extra zuurstof afgifte in de koudere maanden door middel van een trickle filter doorgaans niet noodzakelijk omdat het koudere water van een hogere zuurstofwaarde beschikt dan in de warme zomermaanden.

Wij hebben een ruim assortiment aan trickle filters / trickle torens van verschillende merken zoals Aquaforte, Filtreco, Kinshi, Takazumi, Air Aqua SuperShower.

Uit onze eigen ervaring en ervaring van onze klanten komen bovenstaande filtermaterialen steevast uitstekend uit de testen.

Vergelijk producten0