Medicijnen voor de (Koi)vijver

Ziektes bij Koi

Helaas zijn koi vissen niet immuun voor ziekten. Stress is een belangrijke factor die koi vatbaar maakt voor allerlei aandoeningen. Preventie is altijd beter dan genezing; factoren zoals slechte waterkwaliteit kunnen een vis met een zwak immuunsysteem snel ziek maken. U kunt actie ondernemen tegen slechte waterkwaliteit, en meer informatie hierover vindt u elders in onze vijvershop. Ook kan het voeren van ongeschikt of oud koivoer bijdragen aan de gezondheidsproblemen van uw koi.

Behandeling van een zieke vis

Als uw koi eenmaal ziek is, is het noodzakelijk om deze te behandelen. In ons assortiment vindt u een breed scala aan betrouwbare producten voor de effectieve behandeling van zieke vissen.

Stress als oorzaak van ziekte bij Koi

Stress is de primaire oorzaak van veel koi ziekten. Hoewel koi niet direct aan stress overlijdt, kunnen de gevolgen ervan wel dodelijk zijn. Stress bij koi kan bijvoorbeeld ontstaan door de aanwezigheid van windes in de vijver, die bekend staan als onrustige vissen, of door een bezoek van een kat of reiger aan de vijver. Heeft u al overwogen om producten te gebruiken die dit probleem kunnen aanpakken?

Medicijnen en Waterkwaliteit

Het is essentieel dat de waterkwaliteit van de vijver altijd optimaal is. Pieken in ammoniak of nitrietniveaus kunnen bijvoorbeeld stress veroorzaken. Ook overbevolking in de vijver, oftewel te veel koi, kan stress bij de vissen veroorzaken. Daarnaast leidt een gebrek aan zuurstof in de vijver onvermijdelijk tot stress bij de vissen.

Beluchting voorkomt stress

Een effectieve manier om stress bij koi te voorkomen, is het gebruik van een goede vijverluchtpomp en andere beluchtingsproducten. Temperatuurschommelingen in het vijverwater zijn ook nadelig voor koi, aangezien deze de spijsvertering verstoren en het afweersysteem van de vis overbelasten.

Temperatuurbeheersing in de vijver

Grote temperatuurschommelingen leiden tot stress en een verzwakt immuunsysteem bij koi, waardoor ze vatbaarder worden voor ziektes. Het is ideaal als de watertemperatuur per dag niet meer dan één graad fluctueert.

Koiziekten in het Voorjaar

Vooral in het voorjaar komen koiziekten vaak voor, door de combinatie van warme zon overdag en koude nachten. Deze schommelingen belasten het nog niet volledig ontwikkelde afweersysteem van de koi, wat tot ziekte kan leiden.

Vijververwarming voor stabiliteit

Door uw vijver te beschermen tegen weersinvloeden en eventueel bij te verwarmen, kunt u problemen voorkomen. Wij bieden ook oplossingen voor vijververwarming.

Stress bij Nieuwe Koi

Ook het introduceren van een nieuw aangekochte koi kan stress veroorzaken. Deze vissen ervaren stress door hun reis van de koidealer naar uw huis. Zorg daarom altijd voor een quarantaineperiode voor elke nieuw aangekochte koi.

Herkennen van een Ongezonde Koi

U kunt een ongezonde koi herkennen aan de volgende symptomen:

 • Gezwollen, uitpuilende ogen
 • Lusteloosheid, inactiviteit
 • Huidwondjes
 • Openstaande schubben
 • Voortdurend naar lucht happen
 • Veranderende kleur (bijv. wit wordt roze)
 • Huidschimmel
 • Voortdurend schuren/flitsen over de vijverbodem
 • Veelvuldig 'springen' in het water

Medicatie voor de (Koi)vijver

Voor uw koi en andere vijvervissen is het soms onvermijdelijk om medicijnen te gebruiken. Wij bieden een uitgebreid assortiment aan medicijnen aan tegen veelvoorkomende parasieten zoals Costia, Chilodonella, Trichodina en witte stip. Daarnaast hebben we ook medicatie voor de behandeling van huid- en kieuwwormen, alsook schimmels. Onze medicijnen voor zieke koi zijn beschikbaar in verschillende hoeveelheden, zodat u niet meer hoeft aan te schaffen dan nodig.

Infectieziekten bij Koi

Veel koi lijden door stress aan infectieziekten. Hun weerstand is dan verlaagd en parasieten grijpen hun kans. Voor de meeste koi ziekten zijn er geschikte medicijnen beschikbaar die u zelf kunt toedienen. In ons assortiment vindt u een breed scala aan medicijnen voor diverse koi ziekten.

Verschillende soorten parasieten

Er bestaan veel soorten parasieten, elk met eigen kenmerken. Bacteriën veroorzaken bijvoorbeeld huidontstekingen en zweren, terwijl wormen verantwoordelijk zijn voor huid- en kieuwwormen. Daarnaast zijn er eencellige en meercellige parasieten.

Eencellige Parasieten en Herkenning

Enkele voorbeelden van eencellige parasieten zijn:

 • Trichodina of huidvertroebeling
 • Chilodonella of kieuwvertroebeling
 • Costia
 • Witte stip

Deze parasieten zijn vaak herkenbaar aan veranderingen in de huid, zoals een verdikking van de slijmlaag waardoor de vissen een grijzere kleur krijgen.

Meercellige Parasieten en Herkenning Meercellige parasieten omvatten onder andere:

 • Bloedzuigers
 • Kieuwkreeften
 • Ankerworm
 • Karperluis (argulus)

Deze meercelligen, vaak kreeftachtigen, zijn meestal met het blote oog zichtbaar, hoewel microscopisch onderzoek soms nodig is. Ze hebben complexe structuren zoals ingewanden en zenuwstelsels. Hun grootte kan leiden tot grote wonden bij vissen, waardoor het risico op bacteriële en schimmelinfecties toeneemt.

Koi Virussen

Er bestaan ook virussen die koi kunnen aantasten, zoals vispokken of karperpokken.

Gebruik een Microscoop voor onderzoek naar koi parasieten

Voor het opsporen van de meeste koi parasieten is een microscoop nodig, aangezien ze niet met het blote oog zichtbaar zijn. Voor een kwalitatieve microscoop, geschikt voor het onderzoeken van koi, bent u bij ons aan het juiste adres. Door een huidafstrijkje van de koi te nemen, kunt u bepalen welke parasieten de koi draagt en vervolgens de juiste medicatie inzetten. Als u hierin onervaren bent, overweeg dan hulp te vragen aan een ervaren hobbyist of consulteer een gespecialiseerde koidokter.

Veilig vangen van een zieke Koi

Wanneer u een zieke koi uit uw vijver moet halen, is een degelijk koi schepnet essentieel. Gebruik bij voorkeur een koisok om de koi veilig naar een bowl of meetbak over te brengen. Hier kunt u dan een huidafstrijkje maken voor microscopisch onderzoek. Bekijk ook onze bestverkochte Japanse koisokken.

Wat u moet weten voordat u uw zieke vissen gaat behandelen:

Voordat u uw koi met medicijnen gaat behandelen, is het cruciaal om eerst volledig zeker te zijn over de soort parasieten waarmee uw koi te maken heeft. Lees altijd zorgvuldig de verpakking en gebruiksaanwijzing van het medicijn voordat u deze toepast.

Gebruiksaanwijzing strikt volgen

Volg de instructies van het medicijn nauwgezet. Bij twijfel over de toepassing, neem dan contact op met ons of een koidokter voor deskundig advies. Verkeerd gebruik van medicijnen kan schadelijke gevolgen hebben voor uw koi en andere vissen in de vijver.

Let op gevoeligheid van bepaalde vissen

Veel medicijnen zijn schadelijk voor steuren en windes. Bestudeer daarom altijd de gebruiksaanwijzing grondig.

Dosering gebaseerd op waterinhoud

Het is essentieel om de waterinhoud van uw vijver, inclusief het filter- en plantenfilterwater, te kennen. Zowel onder- als overdosering van medicijnen kan ernstige gevolgen hebben.

Belangrijke maatregelen bij medicijngebruik

 • Zorg voor voldoende beluchting met een goede luchtpomp.
 • Houd uw vissen goed in de gaten tijdens de behandeling.
 • Verwijder zeoliet uit uw vijverfilter.
 • Schakel UV- en ozoninstallaties uit.
 • Gebruik altijd handschoenen en bescherming voor ogen en luchtwegen en houd de producten buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Preventie van ziekten

Ziekten bij koi zijn grotendeels te voorkomen door regelmatig de waterkwaliteit te controleren. De Colombo Testlab 6 is een populair product bij onze klanten voor het testen van belangrijke waterwaardes.

Bekijk ons volledige assortiment watertestsets hier.

Extra Maatregelen

Zorg voor kwalitatief voer en let op de hoeveelheid koi ten opzichte van de grootte van de vijver. Ververs wekelijks een deel van het water en voeg alleen medicijnen toe als u zeker weet wat het probleem is.

Preventieve Producten en Immuunsysteemversterkers

Wij bieden diverse preventieve producten en producten ter ondersteuning van het immuunsysteem aan.

Wondbehandeling en Verdoving

Ons assortiment omvat ook producten voor wondbehandeling en verdovingsvloeistof.

Snel zoeken naar Koi Medicijnen

Vind snel de juiste medicatie voor uw zieke koi via: Medicijnen op selectie.

Medicijnen voor veelvoorkomende Koi ziekten

Heeft u vragen? Neem gerust contact op!

Disclaimer: Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het toedienen van medicijnen in uw vijver.