Medicijnen voor de (Koi)vijver

Koi ziektes

Koi kunnen helaas ziek worden. Een koi wordt ziek door stress. Hij is dan bevattelijk voor ziekten en kan makkelijk iets oplopen. Voorkomen is beter dan genezen en bijvoorbeeld een slechte waterkwaliteit kan een vis met een lage weerstand ziek maken. Aan een slechte waterkwaliteit kunt u wat doen. Elders in onze vijvershop geven we informatie over de waterkwaliteit. Ook slechte, oude of juist verkeerd koivoer kan ook een oorzaak zijn dat uw koi ziek wordt.

Zieke vis behandelen

Maar ondertussen is de koi ziek en moet hij behandeld worden. Wij hebben een groot aantal producten in ons assortiment waar u op kunt vertrouwen. Een zieke vis kunt u goed behandelen.

Zieke koi kampt met stress 

De grootste oorzaak van koi ziekten is stress. Aan stress gaat een koi niet dood, wel aan de gevolgen van stress.

Stress bij koi kan ontstaan doordat u bijvoorbeeld ook windes (zeer onrustige vissen) in de vijver heeft, maar ook een kat of reiger die langs de vijver is geweest kan stress veroorzaken.
Heeft u ook aan   deze producten gedacht om dit probleem te verhelpen ? 

Medicijnen en waterkwaliteit

Vanzelfsprekend moet de waterkwaliteit van de vijver te allen tijde in orde zijn, een ammoniak of nitrietpiek in de vijver veroorzaakt ook stress in de vijver.

Overbezetting (lees: te veel koi) in de vijver lijdt ook tot stress van de vissen in de vijver. Als er onvoldoende zuurstof in de vijver aanwezig is zal dit ook onherroepelijk stress met zich meebrengen.

Beluchting voorkomt stress

Met een goede vijverluchtpomp en / of andere beluchtingsproducten kunt u dit voorkomen. Ook temperatuurschommelingen van het vijverwater vinden koi niet fijn, dit zorgt voor een verstoring van de spijsvertering en kan bovendien het afweersysteem van de koi de schommelingen niet bijhouden. 

Hou de temperatuur in de gaten

Een verhoogde temperatuurschommelingen van het vijverwater zorgt voor stress en als hier dan ook een vermindering van het afweersysteem bij komt wordt de koi dus gevoeliger voor ziekten. Ideaal zou zijn dat de temperatuur per etmaal niet meer dan één graad stijgt of daalt. 

Met name in het voorjaar komen koiziekten geregeld voor, overdag een voorjaarszon waardoor het water opwarmt, terwijl de nachten doorgaans nog koud zijn. Schommelingen in de watertemperatuur komen dan veelvuldig voor en het afweersysteem van de koi is dan bovendien nog niet voldoende sterk, met als gevolg dat de koi ziek kan worden.

Vijververwarming

Door de vijver af te dekken van weersinvloeden en/of de vijver (bij) te verwarmen kunt u problemen voorkomen. Ook voor vijververwarming bent u bij ons aan het juiste adres.

Ook het bij plaatsen van een nieuw gekochte koi kan stress met zich meebrengen. De nieuw gekochte koi is gestresst vanwege zijn reis van de koidealer naar uw huisadres, zorg dan ook te allen tijde voor een quarantaine periode bij een nieuw aangekochte koi.

Een koi is niet gezond als u de volgende symptomen waarneemt. 

  •         Gezwollen uitpuilende ogen,
  •         Niet actief, lusteloos,
  •         Wondjes op de huid
  •         De schubben staan open
  •         Hij hapt voortdurend naar lucht
  •         De kleur van de koi verandert (bijvoorbeeld : het wit van de koi wordt roze)
  •         Schimmel op de huid
  •         Het voortdurend schuren / flitsen van de koi over de vijverbodem
  •         De koi “springt” veelvuldig

Medicijnen voor de (Koi)vijver

Medicijnen voor uw koi en/of andere vijvervissen, helaas ontkomt u hier niet aan. 
Wij leveren een breed scala aan medicijnen tegen de meest voorkomende parasieten zoals Costia, chilodonella, trichodina of witte stip. 
Bovendien leveren wij ook medicijnen tegen huidwormen, kieuwwormen of schimmels. 
Medicijnen voor zieke koi leveren wij in verschillende hoeveelheden zodat u niet onnodig veel hoeft aan te schaffen.

Infectieziekte bij koi

De meeste koi lijden, als gevolg van stress, aan een infectieziekte. De weerstand van de vis is laag en parasieten slaan toe. Voor de meeste ziekten van koi zijn geschikte medicijnen op de markt gebracht die u zelf kunt toedienen. Wij hebben voor de vele koi ziekten medicijnen in ons assortiment.

Er zijn veel verschillende soorten parasieten. Ze hebben elk hun eigen eigenschappen. Dit zijn onder meer bacteriën, die veroorzaken huidontstekingen en huidzweren.
Wormen veroorzaken huidworm en kieuwworm. Daarnaast zijn er eencellige parasieten en meercellige parasieten.

Wat zijn ééncellige parasieten en hoe zijn deze te herkennen? 

●     Trichodina of huidvertroebeling
●     Chilodonella of kieuwvertroebeling
●     Costia 
●     Witte stip 

De aandoeningen veroorzaakt door eencellige parasieten zijn meestal herkenbaar. Er is namelijk een verandering aan de huid te zien, de slijmlaag is bij dit soort infecties vaak dikker, zodat de kleur van de vissen grijzer wordt. Aan de uiterlijke tekenen op de huid kan je soms al zien om welke soort parasiet het gaat.

Wat zijn meercellige parasieten, vormen een gevaar voor onze koi en hoe zijn deze te herkennen? 

●       Bloedzuigers
●       Kieuwkreeften
●       Ankerworm
●       Karperluis (argulus)

Meercelligen behoren tot de laatste soort ziekteverwekkers waarbij de meeste tot de kreeftachtigen of crustacea behoren. Deze zijn bovendien grootgenoeg om met het menselijk ook te herkennen, hiervoor is dus niet direct een microscopisch onderzoek voor noodzakelijk. Voor het herkennen van kreeftachtigen is een de microscopisch onderzoek echter wel noodzakelijk. Deze organismen met meerdere cellen hebben ook een ingewanden, geslachtsklieren en een zenuwstelsel.  

Omdat de kreeftjes zo groot zijn kunnen er ook grote wonden in de huid van de vissen ontstaan, waardoor het ontstaan van bacteriële infecties en schimmelinfecties heel groot is. 

Koi Virussen

Dan zijn er ook nog virussen zoals bijvoorbeeld vispokken / karperpokken.

Gebruik een Microscoop voor onderzoek naar koi parasieten

De meeste parasieten zijn echter niet met het blote oog te zien, hiervoor kunt u het best een microscoop gebruiken, door middel van een huidafstrijkje van de koi kunt u onderzoeken welke parasieten de koi bij zich draagt en dan met de juiste medicijnen voor koi deze parasieten bestrijden.  Wellicht kent u een andere ervaren hobbyist die u hierbij kunt helpen, raadpleeg anders een goede koidokter.

De koi is ziek en u wilt deze uit uw vijver scheppen.

Een goed koi schepnet mag niet ontbreken om de koi veilig te kunnen scheppen en bij voorkeur met een koisok veilig in een bowl of meetbak te plaatsen waarna u een afstrijkje van de koi kunt maken voor microscopisch onderzoek.     De meest verkochte japanse koisok bekijken.

Ook voor een goede microscoop voor onderzoek van de koi bent u bij ons aan het juiste adres.

Wat u moet weten voordat u uw zieke vissen gaat behandelen:

Voordat u de koi gaat behandelen met de juiste medicijnen, nadat u voor 100% zeker bent van welke parasieten uw koi last hebben, is het heel belangrijk om eerst de verpakking en gebruiksaanwijzing van het medicijn aandachtig door te lezen.

Volg de gebruiksaanwijzing van het toe te dienen product altijd goed op. Als u twijfelt over het toe te dienen product neem dan eerst contact op met ons of eventueel met een koi doktor voor het juiste advies. Het verkeerd toedienen van medicijnen in de vijver kan nare gevolgen hebben voor uw koi en/of andere vissen.

Bij veel medicijnen geldt dat steuren en/of windes niet tegen medicijnen kunnen.  Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing goed door.

Het is zeer belangrijk dat u de waterinhoud van uw vijver inclusief het water in uw filter en of plantenfilter weet.  Te weinig of juist te veel medicijn gebruik tot ernstige gevolgen lijden. 

Als behandeling met medicijnen in uw vijver noodzakelijk is:

  • Zorg te allen tijde dat u, uw vijver voldoende belucht met een goede luchtpomp en hou uw vissen gedurende de behandeling in de gaten !
  • Haal eventueel zeoliet uit uw vijverfilter.
  • Zet UV en/of een eventuele ozon installatie uit.
  • Draag altijd handschoenen, oog- en luchtwegbescherming en houdt de middelen buiten bereik van kinderen en huisdieren 

Maar let op: Ziekten bij koi zijn grotendeels te voorkomen. Controleer de waterkwaliteit regelmatig. De Colombo Testlab 6wordt veel door onze klanten gekocht omdat hier nagenoeg alle belangrijke waterwaardes in uw vijver mee getest kunnen worden.

Het volledige overzicht aan watertest sets producten kunt u hier vinden.

Daarnaast: Geef goed voer en vooral. Hou rekening met de hoeveelheid koi en de grootte van de vijver. Teveel koi in een kleine vijver is niet goed.  Tot slot: ververs een deel van het water wekelijks en voeg pas medicijnen aan uw vijver toe als u weet wat het probleem is.

Bovendien zijn er diverse preventieve producten en producten voor het afweer / immuumsysteem bij ons verkrijgbaar.

Daarnaast hebben wij een ruim assortiment aan wondbehandelingsproducten in ons assortiment en natuurlijk mogen verdovingsmiddelen niet ontbreken in ons vijverassortiment.

Snel koi medicijnen vinden:

Medicijnen voor uw koi kunt u bij ons terugvinden op: Medicijnen op selectie

Dat is wel zo handig als u snel op zoek bent naar de juiste medicatie om uw vissen te behandelen als deze ziek zijn of iets mankeren.

Hieronder staan medicijnen die u het beste kunt gebruiken om de koi te behandelen bij de meeste voorkomende ziekten. 

Mijn koi heeft schimmel. Welk medicijn moet ik gebruiken?

Producten ter bestrijding van schimmel e.d. bekijken

Mijn koi heeft een bacteriële infectie. Welk medicijn moet ik gebruiken? 

Hier vindt u een selectie van behandelingsproducten ter bestrijding van een bacteriële infectie. 

Mijn koi heeft last van bloedzuigers. Welk medicijn moet ik gebruiken? 

Hier vindt u een selectie van behandelingsproducten ter bestrijding van bloedzuigers. 

Mijn koi heeft last van Chilodonella. Welk medicijn moet ik gebruiken? 

Hier vindt u een selectie van behandelingsproducten ter bestrijding van chilodonella.

Mijn koi heeft last van Costia. Welk medicijn moet ik gebruiken? 

Hier vindt u een selectie van behandelingsproducten ter bestrijding van Costia.  

Mijn koi heeft last van Ichthyobodo. Welk medicijn moet ik gebruiken? 

Hier vindt u een selectie van behandelingsproducten ter bestrijding van Ichthyobodo.  

Mijn koi heeft last van Trichodina. Welk medicijn moet ik gebruiken? 

Hier vindt u een selectie van behandelingsproducten ter bestrijding van Trichodina.  

Mijn koi heeft last van Ankerwormen. Welk medicijn moet ik gebruiken? 

Met Colombo Morenicol Lernex kunt u ankerworm goed bestrijden.

Mijn koi heeft last van een virus. Welk medicijn moet ik gebruiken? 

Hier vindt u een selectie van behandelingsproducten ter bestrijding van virussen. 

Mijn koi heeft witte stip. Welk medicijn moet ik gebruiken? 

Hier vindt u een selectie van behandelingsproducten ter bestrijding van witte stip.  

Mijn koi heeft last van visluizen. Welk medicijn moet ik gebruiken? 

Hier vindt u een selectie van behandelingsproducten ter bestrijding van visluizen.  

Mijn koi heeft huidwormen, kieuwwormen. Welk medicijn moet ik gebruiken? 

Hier vindt u een selectie van behandelingsproducten ter bestrijding van wormen. 


Vragen? Neem contactop!

Wij nemen geen enkele aansprakelijkheid voor het toedienen van medicijnen in uw vijver.