Een filtersysteem voor uw vijver is een essentieel onderdeel van het vijveronderhoud. Het filtersysteem zorgt ervoor dat het water schoon en gezond blijft voor uw vissen en planten. Maar met zoveel verschillende filtersystemen op de markt kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Wij van Peekoi geven u een aantal tips waar u op moet letten bij het kopen van een filtersysteem voor uw vijver.

Waar moet u op letten bij het kopen van een filtersysteem voor uw vijver?

  1. Grootte van de vijver

De grootte van uw vijver is een belangrijke factor bij het kiezen van het juiste filtersysteem. Een te klein filtersysteem kan het water niet goed schoonhouden en een te groot filtersysteem kan onnodig duur zijn in gebruik. Kijk daarom goed naar de capaciteit van het filtersysteem en vergelijk dit met de grootte van uw vijver. Een goed filtersysteem kan alle water in uw vijver minimaal één keer per uur filteren.

  1. Soorten filtersystemen

Er zijn verschillende soorten filtersystemen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we de drie meest voorkomende filtersystemen:

  • Mechanisch filter: Dit type filter verwijdert vuil en afval uit het water door middel van een fijnmazig filtermateriaal. Het is een goede keuze voor vijvers met veel bladeren en ander grof vuil.

  • Biologisch filter: Dit type filter gebruikt bacteriën om organisch afval af te breken en het water te zuiveren. Het is een goede keuze voor vijvers met veel vis en planten.

  • Gecombineerd filter: Dit type filter combineert zowel een mechanisch als biologisch filter. Het is een goede keuze voor vijvers met veel vis en planten én veel grof vuil.

  1. Energieverbruik

Een filtersysteem voor uw vijver kan veel energie verbruiken. Kijk daarom goed naar het energieverbruik van het filtersysteem voordat u het koopt. Een zuinig filtersysteem kan op de lange termijn veel geld besparen op uw energierekening.

  1. Onderhoud

Een filtersysteem voor uw vijver heeft regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Kijk daarom goed naar de onderhoudseisen van het filtersysteem voordat u het koopt. Sommige filtersystemen zijn gemakkelijker te onderhouden dan andere.


 Lees meer voor een uitleg over de vele verschillende soorten vijverfilters