Filtermaterialen, type filters en toepassingen

Als trotse eigenaar van een vijver wilt u natuurlijk dat het water schoon en helder blijft. Het filtermateriaal is hierbij van essentieel belang. Het filtermateriaal zorgt ervoor dat alle afvalstoffen uit het water worden gefilterd. Maar welk filtermateriaal is het beste voor uw vijver? Op deze pagina bespreken we de verschillende soorten filtermateriaal die u kunt kopen en geven we u handige tips voor het kiezen van het beste filtermateriaal voor uw vijver.

Er zijn verschillende soorten filtermateriaal beschikbaar, zo bieden wij bijvoorbeeld zeoliet aan. Elk type heeft zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende soorten filtermateriaal:

Biologische filtermedia

Biologische filtermedia zijn filtermaterialen die bacteriën bevatten die afvalstoffen afbreken. Dit type filtermateriaal is het meest effectief in het afbreken van organisch afval. Biologische filtermedia zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals kogels, schijven en matten. 

Mechanische filtermedia

Mechanische filtermedia zijn filtermaterialen die afvalstoffen uit het water verwijderen door middel van filtratie. Dit type filtermateriaal is het meest effectief in het verwijderen van grotere afvalstoffen, zoals bladeren en takken. Voorbeelden van mechanische filtermedia zijn filtersponzen en filterwatten. Mechanische filters met het juiste filtermateriaal zorgen voor het filteren van zichtbare en onzichtbare afvalstoffen zoals ammoniak en nitriet. Peekoi heeft filtermateriaal voor filters voor verschillende toepassingen en met verschillende functies. Als Mechanische filtratie kan dit ook met een voorfilter of met een trommelfilter.

Chemische filtermedia

Chemische filtermedia zijn filtermaterialen die chemische stoffen bevatten die afvalstoffen uit het water verwijderen. Dit type filtermateriaal is het meest effectief in het verwijderen van gifstoffen en medicijnresten uit het water. Voorbeelden van chemische filtermedia zijn actieve kool en fosfaatverwijderaars.

Het beste filtermateriaal voor uw vijver

Voordat u filtermateriaal koopt, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Gebruik specifieke vijver filtermaterialen voor vijverfilters. Zo dien je voor een Tricklefilter passend filtermateriaal aan te schaffen dat weer niet geschikt is voor een beadfilter of drukfilter. Goed werkend filtermateriaal filtert van grof vuil naar fijn.  Om de nog fijnere, schadelijke deeltjes uit het water te filteren, is er speciaal filtermateriaal. Gemaakt van een structuur of materie dat het vijverwater zeeft. Dit specifieke filtermateriaal filtert giftige stoffen uit het water.

Kijk hier voor meer uitleg over filtermateriaal voor de vijver, type vijverfilters en toepassingen.