Tips en Advies over welke vijverbacteriën u kunt kopen.

Voor helder water en een gezond leefklimaat voor uw vissen is het essentieel om de juiste bacteriën voor uw vijver en vijverfilter te selecteren. Deze vijverbacteriën dragen bij aan een biologisch evenwicht in het water. Bij Peekoi vindt u een breed assortiment bacterieproducten die de waterkwaliteit in uw vijver verbeteren. Hier kunt u kiezen uit bekende merken vijverbacteriën.

Het is een goed advies om bacteriën toe te voegen na de aanleg van een vijver en ook bij de start van het nieuwe vijverseizoen. Met behulp van vijverbacteriën bevordert u een snellere ontwikkeling van biologisch evenwicht in de vijver. Het is belangrijk om de waterhardheid en zuurgraad te meten, aangezien deze factoren van invloed zijn op het gedijen van bacteriën in het vijverwater.

Hoe nitrificerende bacteriën kunnen bijdragen aan helder vijverwater.

Het hebben van helder vijverwater maakt het mogelijk om uw vissen goed te observeren, wat ongetwijfeld uw wens is. Hier delen we graag onze ervaringen met het gebruik van bacteriën om uw koivijver of visvijver tot een gezonde en natuurlijke omgeving te maken.

Vijveraanleg en het belang van bacteriën.

Na de aanleg van een vijver duurt het even voordat een biologisch evenwicht is bereikt. Bacteriën zijn van nature aanwezig in elke vijver en dragen bij aan dit evenwicht door te helpen bij de afbraak van organisch afval, zoals bladeren en kleine organismen. Ze spelen ook een rol bij het opruimen van ammoniak, afkomstig van de ontlasting van koi, door deze om te zetten in nitraat. Nitrificerende bacteriën spelen hierbij een cruciale rol. Vijverplanten hebben op hun beurt nitraat nodig om te gedijen.

Bacteriën voor de nieuwe koivijver

Hoewel bacteriën van nature al in het vijverwater aanwezig zijn, kan het toevoegen van extra bacteriën bij de opstart van de vijver gunstig zijn. Dit versnelt het proces en voorkomt ammoniakvergiftiging bij de vissen, vooral wanneer u start met een aanzienlijk aantal vissen. Het toevoegen van bacteriën draagt bij aan het behoud van een gezond evenwicht.

Bodemslib in de Koivijver

Bij het starten van een koivijver zijn er speciale bacteriën beschikbaar, die ook deel uitmaken van ons assortiment. Deze bacteriën richten zich bijvoorbeeld op het aanpakken van bodemslib. Bodemslib accumuleert snel als het niet wordt afgebroken en veroorzaakt aanzienlijke vervuiling.

Welke bacteriën moet ik aanschaffen voor slibverwijdering in de vijver?

De meest verkochte bacteriën voor slibverwijdering in de vijver en het voorkomen van slibproblemen zijn onder andere Kinshi Sludgebuster, Microbe Lift Sludge Away en Bactoplus Sludgebuster BSO. Daarnaast kan vijverklei ook bijdragen aan effectieve slibverwijdering in de vijver. Bekijk alle beschikbare vijverklei.

Verscheidenheid aan bacteriën voor vijvervissen

Er bestaan talloze soorten bacteriën, elk met hun eigen functie, die gezamenlijk zorgen voor een schone, heldere en gezonde vijver. Sommige bacteriën richten zich specifiek op het aanpakken van organische vervuiling.

Waterhardheid

Bij het toevoegen van bacteriën is het belangrijk om rekening te houden met de waterhardheid, oftewel de gH-waarde. Verschillende factoren, zoals regenwater en kraanwater afhankelijk van uw regio, beïnvloeden de waterhardheid. Zowel weinig als veel regen kan schommelingen veroorzaken in de zuurgraad. U kunt de waterhardheid (gH) testen met eenvoudige testsets zoals de Colombo GH-test, Sera GH-test of de Tetra GH-test.

Zuurgraadseisen (pH) voor nitrificerende bacteriën

Bacteriën stellen specifieke eisen aan het water, met name de nitrificerende bacteriën. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich relatief langzaam en hebben de juiste gH-waarde (hardheid) nodig. Om effectief te functioneren, vereisen ze ook een zuurgraad (pH) tussen 7 en 8,5. U kunt de zuurgraad (pH) van het water testen met eenvoudige testsets zoals de Colombo PH Test, Kusuri PH test, Sera PH Test, en deTetraPH Test.


Meten = Weten
is een bekende uitspraak en geldt dus zeker bij de waterwaardes van uw vijver.Colombo Testset kopen
Met een complete watertest box kunt u alle belangrijke waterwaardes éénvoudig meten.

80%
van onze klanten kiest voor naastgelegen Colombo testlab.
Nu in de aanbieding.

Lucht en zuurstof in het vijverwater

Zuurstof is essentieel voor alle bacteriën, vooral tijdens de zomer wanneer het zuurstofniveau in de vijver laag is. Het gebruik van luchtpompen is dan noodzakelijk om extra lucht toe te voegen. Niet alleen vissen, maar ook bacteriën hebben zuurstof nodig. 

Ammoniak in het vijverwater

Ammoniak vormt een veelvoorkomend probleem in koivijvers, vooral omdat vissen, met name koi, aanzienlijke hoeveelheden ammoniak produceren. Doordat koivijvers vaak weinig waterplanten bevatten, wordt ammoniak niet via planten afgebroken. Een te hoog ammoniakgehalte kan worden opgemerkt aan het gedrag van vissen, zoals happen naar lucht, lusteloosheid en soms sterfte zonder zichtbare oorzaak. Het toevoegen van extra bacteriën is dan noodzakelijk. Bij zeer jonge vissen kan een te hoge zuurgraad, een pH van 9, fataal zijn.

Om snel en effectief ammonium en nitriet uit uw vijver te verwijderen, raden wij het product Sera Pond Toxivec aan, waar we zeer goede ervaringen mee hebben.

Producten die zeer geschikt zijn voor het verwijderen van ammonium en/of nitriet uit uw vijver zijn onder andere:

Sera Toxivexmicrobe-lift-ammonia-remover-kopenmicrobe-lift-nite-out-ii-1-ltr-kopen

Sera Toxivec

Microbe Lift Ammonia Remover

Microbe Lift Nite Out II

takazumi-bacter-pro-400-gram-kopentakazumi-ammofix-kopentakazumi-nitrifix-kopen

Takazumi Bacter Pro

Takazumi Ammofix

Takazumi Nitrifix

Naast ons uitgebreide assortiment aan vijverbacteriën bieden wij ook diverse waterbehandelingsproducten voor uw vijver aan. Alle informatie over ons assortiment producten voor het behandelen van uw vijverwater is te vinden op onze pagina over waterbehandeling.

Advies over Merken Bacteriën

Wij hebben een uitgebreid assortiment aan vijverbacteriën van vele bekende merken, waarmee het mogelijk is om zelfs van een nieuwe vijver een succes te maken. Daarnaast verkopen we verschillende sets waarmee u zelf bacteriën kunt kweken.

Het is helemaal niet moeilijk om zelf bacteriën te kweken, en het proces is volledig reukloos. Bovendien is zelf bacteriën kweken vaak kostenefficiënter. We hebben onderstaande producten uitgebreid getest en zijn er zeer tevreden over.

Interessante producten om zelf bacteriën te kweken zijn:

zelf-bacteriën-kwekenkamiac
Biota Bacterial ActivatorHouse Of Kata Kamiac

 

De Biota BacterialActivator bijvoorbeeld is een apparaat waarin bacteriën kunnen worden geactiveerd en vermeerdert voor het gebruik in koi en tuinvijvers.

Door het toevoegen van water, biotacomplete, in de Biota, en de warmte die de Biota geeft wordt dit proces in gang gezet. De bacteriën zullen activeren en voortplanten tijdens de 24 uur van activatie.
Op deze manier kunt u op een eenvoudige en voordelige manier uw eigen bacteriën kweken voor de de vijver.

Vloeibare vijverbacteriën

Onderstaande vloeibare vijverbacteriën van de navolgende merken kunnen wij, op basis van onze eigen ervaring en de ervaringen van onze klanten, u ook zeker aanbevelen:

Bactoplus
 als beste getestBactoplus vijverbacteriën kopen
Anarex bio
Malamix-17
Microbe lift
Evolution Aqua
Kinshi

Naast vloeibare vijverbacteriën hebben wij ook van het merk Perfect Pond Geconcentreerde gedroogde aerobe bacteriën met als toevoeging Penac in ons assortiment. Meer lezen over filterbacteriën van Perfect Pond.

Mocht u het door u gewenste vijverproduct hier niet vermeld staan neem dan gerust contact met ons op.