Supertab kopen

Filters
1 ProductenPagina 1 van 1
Air Aqua SuperTab - Chloordioxide - 12 x 20 gram - 10%
-4%Actie
SuperTab - Chloordioxide - 12 x 20 gram - 10%
Op voorraad
€69,95 €67,50

SuperTab : Alles wat u van SuperTab Moet weten !


SuperTab - Chloordioxide

De SuperTab...en het onder controle houden van bacteriedruk

 • reduceert anaërobe bacteriën, virussen en schimmels
 • neutraliseert organisch afval reinigt langzaam systeem/leidingen
 • schimmels, virussen en bacteriën bouwen geen resistentie op
 • nagenoeg geen effect op plantenleven
 • reduceert geur van het (zwem-)water
 • eenvoudig te doseren
 • lage concentratie geeft effectieve dosering
 • geen schadelijke nevenproducten
 • betaalbaar in gebruik 

Berekening dosering SuperTab

 

De SuperTab is een tabletvorm van de oxidant Chloordioxide. Deze tabletvorm van chloordioxide (CLO2) is een nieuwe ontwikkeling en maakt de toepassing van dit product zeer eenvoudig. Chloordioxide (niet te verwarren met Chloor!) is een relatief zwakke oxidant. Daardoor mag het in bepaalde concentraties vrij aanwezig zijn in drinkwater en ook in vijvers of bassins samen met andere levende dieren/organismen. Chloordioxide heeft een lange geschiedenis van bijna 200 jaar en is in 1814 ontdekt door Humphrey Davy. Het is een unieke oxidant die al bij zeer lage concentraties erg effectief is bij bestrijding van virussen, schimmels en pathogene bacteriën. Daarnaast bestrijdt chloordioxide effectief biofilm in o.a. leidingsystemen.


Anaërobe bacteriën kunnen geen resistentie opbouwen tegen Chloordioxide omdat de celstructuur kapot gemaakt wordt. Chloordioxide is een erg selectieve oxidator en reageert vooral met organische stoffen. Chloordioxide heeft geen (schadelijke) restprodukten. Slechts een zeer kleine hoeveelheid chloride (=keukenzout) blijft na gebruik achter. Chloordioxide is in lage concentraties geurloos in het water, anders dan bijvoorbeeld chloor. Het grootste voordeel van Chloordioxide, in vergelijking met andere oxidatoren (waterstofperoxide, ozon en chloor), is zijn lage oxidatiekracht in combinatie met een hoge oxidatiecapaciteit. 
Chloordioxide wordt veel ingezet voor de bereiding van drinkwater, bij verwerking en opslag van voedsel, fruitteelt en in de vleesverwerkende industrie.

Lage oxidatiekracht:
Hoe krachtiger een oxidant, des te gevaarlijker voor levende organismen. Ozon mag niet vrij in het water aanwezig zijn vanwege zijn zeer hoge oxidatiekacht en mogelijk schadelijke effecten. Zuurstof is een zeer zwakke oxidant: daar moet juist zoveel mogelijk van in het water zijn om ziekteverwekkers te voorkomen en schadelijke (reducerende) stoffen te neutraliseren. Chloordioxide ligt qua oxidatiekracht dicht bij zuurstof, maar ver onder ozon oxidatiekracht. Een vaste lage concentratie in het water is daarom ook geen probleem voor bijvoorbeeld vissen en andere levende organismen. Hoge oxidatiecapaciteit: Om de zelfde hoeveelheid vuil te neutraliseren, is van andere oxidatoren 2.5x zoveel nodig als van Chloordioxide. Oftewel, de concentratie van Chloordioxide hoeft slechts 40% te zijn in vergelijking met andere oxidatoren om dezelfde hoeveelheid anaërobe bacteriën af te doden of organisch materiaal te neutraliseren. Chloordioxide werkt, in tegenstelling tot veel andere oxidatoren, ook zeer goed bij lage temperatuur en hogere pH-waarde. Omdat anaërobe bacteriën (ziekteverwekkers) een erg dunne schil hebben, worden deze al wel bij zeer lage concentraties afgedood. 

Volgens de Duitse drinkwaternorm (TrinkwV2001) is voor drinkwater een concentratie van 0.4 mg/l Chloordioxide toegestaan.

Toepassingsvoorbeelden: 

(Koi-)vijvers met vissen:

Door al deze eigenschappen is de SuperTab zeer geschikt voor gebruik in de aquacultuur. Voor vijvers is het belangrijk de bacteriedruk niet op te laten lopen en onder goede controle te houden. In het donker werkt Chloordioxie een stuk minder, waardoor het schadelijke effect op biologische filters tot een minimum beperkt blijft. Naast de reducering van de bacteriedruk verdwijnt na een langere gebruiksperiode veel organisch materiaal uit de leidingen en van de wanden. Uw vijver wordt langzamerhand zichtbaar schoner en uw vissen beduidend actiever. Het belangrijkste voordeel van de lage oxidatie kracht is uiteindelijk dat het biologisch filter aanmerkelijk beter stand houdt bij het gebruik van Chloordioxide in vergelijking met andere oxidanten. Omdat de concentratie voor hetzelfde effect slechts 40% is, ondervindt de biologie ook aanmerkleijk minder schade. In de praktijk wordt de werking van Chloordioxide bij langer gebruik steeds beter zichtbaar: minder bacteriële problemen wanden en leidingen die zichtbaar schoner worden frissere watergeur vissen aanmerkelijk actiever Een SuperTab is geschikt voor 50.000 liter vijverwater. Geadviseerd wordt om wekelijks te doseren omdat het product verbruikt wordt. Bij deze dosering is de concetratie 0,04 mg/l en wordt de bacterie druk sterk verlaagd, zonder dat dit een negatief effect heeft op de biologie en de aquacultuur in het water. Bij hogere concentraties (vanaf 0,1mg/l tot 0,5mg/l) is CIO2 goed in staat om bacteriële problemen bij vissen sterk te verminderen en/of te genezen.

Start en onderhoud tijdens het seizoen

Indien u een 10.000 liter vijver heeft, kunt u 1 SuperTab oplossen in een 1 liter jerrycan en vervolgens 200 ml doseren. De oplossing is 6-8 weken houdbaar, mits het koel en donker bewaard wordt. Vooral als de organische belasting erg hoog is (bijv. bij eerste gebruik van het product), is de gedoseerde hoeveelheid vrij snel opgebruikt. Het is dan raadzaam om elke 2e dag te doseren, 4x achter elkaar. } Hoge bacteriële druk Indien de bacteriedruk in de vijver erg hoog is, is de dosering te verhogen naar 1 SuperTab per 20.000 liter of zelfs 1 SuperTab per 10.000 liter. Indien deze dosering een week lang dagelijks herhaald wordt, daalt de bacteriedruk drastisch. 

(Zwem-)vijvers zonder vissen:

Voor zwemvijvers zonder vissen is een hogere dosering aan te bevelen van 0.08 - 0.1 mg/l. Het product heeft geen chloorlucht en is derhalve uitstekend te gebruiken om de bacteriedruk sterk te verlagen. In zwemvijvers ontstaat na verloop van tijd aan de wanden een laag met slijm/biofilm. Daardoor is de bacteriedruk in het water vaak onverantwoord hoog. Een hoge bacteriedruk in zwemwater is schadelijk voor de gezondheid. Chloordioxide heeft bij lage concentraties geen schadelijke effecten op de planten. De SuperTab reduceert ook de specifieke zwemvijvergeur: het water ruikt met het gebruik van de SuperTab aanmerkelijk frisser en de slijmlaag op de wand wordt sterk verminderd.

Desinfectie van hars in wateronthardingssystemen

Chloordioxide reageert snel en is binnen 30 seconden tot 5 minuten werkzaam tegen:

 • grampostitieve en gramnegatieve bacteriën
 • schimmels, mycobacteriën en bacteriële sporen
 • omhulde en niet omhulde virussen

Belangrijkste voordelen:

 • de effectiviteit van chloordioxide is bij lagere concentraties net zo hoog als die van chloor
 • de bactericide efficiëntie wordt relatief weinig beïnvloedt bij een PH waarde tussen de 4 en de 10
 • de noodzakelijke contacttijd is voor CIO2 kleiner chloordioxide
 • heeft een betere oplosbaarheid
 • geen corrosie bij hogere concentraties
 • chloordioxide reageert niet met NH3 of NH4
 • chloordioxide vernietigt trichloormethaan en versterkt de flocculatie