Alles over filtermateriaal voor de vijver

Alles over filtermateriaal voor de vijver

minuten lezen
Voor een heldere en schone vijver heeft u filtersystemen nodig. Deze filters hebben twee functies. Ten eerste het filteren van zichtbare afvalstoffen, zoals bladeren en steentjes. Dit is het mechanisch filteren. Daarna is het, zeker voor koivijvers, belangrijk om het vijverwater op algen en schadelijke stoffen als ammonia te filteren. Dit werk doen de biologische filters.

Filtermateriaal: Type filters en toepassingen

Voor een heldere en schone vijver heeft u filtersystemen nodig. Deze filters hebben twee functies. Ten eerste het filteren van zichtbare afvalstoffen, zoals bladeren en steentjes. Dit is het mechanisch filteren. Daarna is het, zeker voor koivijvers, belangrijk om het vijverwater op algen en schadelijke stoffen als ammonia te filteren. Dit werk doen de biologische filters.

Welke filtercapaciteit heeft u nodig voor een koivijver?

De filtercapaciteit moet passen bij de grootte van de vijver en vooral bij de hoeveelheid koi in de vijver. Ook de grootte van de koi is van invloed op de keuze van het filtermateriaal. Hoe groter de vis bezetting, hoe meer ontlasting, hoe meer ammoniak.

Wat zijn biologische filters

De filters die het vijverwater op algen en schadelijke stoffen als ammonia filteren zijn biologische filters. Deze filters bieden een aantrekkelijke omgeving voor de bacteriën die de schadelijke stoffen omzetten in nuttige stoffen. Ze vormen als het ware de behuizing voor bacteriën. 

Verschillende soorten biologische filters

Met een goed werkend biologisch filter worden door middel van micro-organismen organische bestanddelen omgezet. Organische stoffen zijn afvalstoffen als bijvoorbeeld de ontlasting van vijvervissen en niet opgegeten voedsel. Deze afvalstoffen worden (als u niets doet) omgezet in ammoniak. Grote concentraties ammoniak zijn giftig voor vissen. Ammoniak moet worden afgebroken tot ongevaarlijke stoffen. Dit proces gebeurt in twee stappen.

Hoe werkt biologische filtering?

Een eerste stap is het omzetten van ammoniak in nitriet. (Nitriet is ook giftig voor onze koi). De tweede stap is vervolgens het omzetten van nitriet in nitraat. Nitraat wordt opgenomen door planten in de vijver. De meeste koivijvers bezitten echter geen planten in de vijver.

Te hoge concentraties kan je verwijderen door de waterverversingen. Ook wordt naast een koivijver soms een plantenfilter geplaast. Nitraat is een goede voeding voor planten, de planten zullen dus de nitraat uit het vijverwater opnemen.
 
Indien geen gebruik wordt gemaakt  van een plantenfilter dan worden de concentraties nitraat uit het water gehaald door de waterverversingen. Deze gebeuren langs de bodemdrainage van de filter want teveel nitraat in de vijver is niet goed. 

Bacteriën moeten zich kunnen hechten

Voor een goed werkend filter is het dus van groot belang dat het aanhechtingsoppervlakte voor de bacteriën zo groot mogelijk is. Voor nieuwe vijvers kan het tot een jaar duren eer er voldoende bacteriën aanwezig zijn in de filter. De vijverpomp voor het voeden van het filter mag dan ook nooit worden uitgezet. Anders sterven de bacteriën. Om het filter te helpen zijn er diverse filterbacteriën verkrijgbaar om dit proces te versnellen.  Meer informatie over vijverbacteriën vindt u hier

Wat zijn mechanische filters?

In het water zweven grote en kleine vaste deeltjes (o.a. draadalg en andere onzuiverheden) die uit het water dienen te worden verwijderd. Dit kunnen we bereiken door de meest eenvoudige methode te gebruiken. Dat doet u door de waterstroming te vertragen in de filter zodat de zwaartekracht zijn werk kan doen. Vaak gebruikt men hiervoor een draaikolkfilter of vortex gevolgd door een aantal kamers gevuld met filtermaterialen.

Verschillende soorten mechanische filtermaterialen

Tegenwoordig zijn er ook verschillende soorten mechanische filters (ook wel voorfilters genoemd) op de markt zoals bijvoorbeeld zeefbochtfilters (ook wel sieve genoemd) en trommelfilters die al een groot deel van het eerste grove vuil uit het vijverwater zal filteren.  Zeefbochtfilters worden vaak gebruikt in combinatie met een beadfilter.
 
Indien er geen gebruik gemaakt wordt van een mechanisch filter zoals een zeefbochtfilter of trommelfilter dan worden vaak de eerder vermelde filterborstels e.d. gebruikt om het eerste grove vuil tegen te houden.

Welk filtermateriaal heb ik nodig voor mechanische filters?

Voor mechanische filtermaterialen bieden we een ruim assortiment producten. Voor een goede keuze moet u letten op de toepassingen. Het juiste filtersysteem werkt altijd van grof naar fijn.
 

De verschillende functies van filtermateriaal

Filtermaterialen voor de vijver zijn ruim verkrijgbaar. Ieder filtermateriaal kent zo zijn verschillende functies. Bovendien is niet elk filtermateriaal voor elk vijverfilter te gebruiken.  Wellicht spreekt het voor zich dat u voor een Tricklefilter, ander filtermateriaal moet gebruiken als bijvoorbeeld in een beadfilter, drukfilter of een vortex filter. Vortex filters staan bij ons in de categorie Voorfilters omschreven. Spreekt men over mechanische filtratie (ook wel voorfiltratie genoemd) dan kiest u voor filtermateriaal dat het eerste grove vuil tegen zal worden gehouden. 

Meerkamer filter voor mechanische en biologische filtratie

Om deze reden spreekt men van een meerkamerfilter. In een meerkamerfilter plaats men filtermaterialen die uiteraard van grof naar fijn geplaatst dienen te worden. Een standaard filter kan er dus als volgt uitzien:

  • Eerst een vortex
  • Gevolgd door bijvoorbeeld een driekamerfilter met in het
  • Eerste vak (kamer) borstels
  • In de tweede kamer bioringen
  • In de derde kamer Japanse matten


Voor de eerste grove mechanische filtering kunnen wij de Black Knight Filterborstels, Koi Pro Filterborstelsen de Sansai Filterborstels adviseren. Klik hier voor de filterborstels.
Bovendien zijn deze filterborstels in verschillende lengtes te verkrijgen. Filterborstels laten zich eenvoudig reinigen door deze met bijvoorbeeld een tuinslang goed af te spoelen.

 

Filterborstels, Filterschuim en Biocarrier (bioflow)


Naast Filterborstels worden ook wel Filterschuim als Biocarrier (bioflow) gebruikt als mechanische filtratie. De Biocarrier wordt ook veel als voorfiltratie gebruikt, met name om juist de kleinste vuildeeltjes uit het vijverwater te filteren. Veel klanten gebruiken hiervoor bijvoorbeeld K1 Kaldness van het merk Evolution Aqua.


K1 is een drijvend filtermedium welke gebruikt kan worden voor een bewegend of statisch bed in een meerkamerfilter. Bij een statisch bed is de kamer niet belucht, het vuil blijft hangen in het K1 filtermedium. Door een goede vijver luchtpomp aan te zetten zal het filtermedium in beweging komen, het vuil zal loslaten en kan vervolgens gemakkelijk verwijderd worden door het (vervuilde) water uit de filterkamer te laten lopen.


Filtermaterialen voor de vijver

We hebben veel ervaring met diverse filtermaterialen. Hieronder beschrijven wij een aantal filtermaterialen waar wij goede ervaringen mee hebben.

Aquaking Bacterial House

Bacteria House
Aquaking Bacterial House is een van de meest geavanceerde filtermedia op de markt. Gemaakt van speciale grondstoffen en behandeld met een hightec verhittingsproces van 1800°C. Het oppervlak bestaat uit ontelbare, onregelmatige en kleine poriën die een perfecte basis vormen voor bacteriegroei.

Voordelen van Aquaking Bacterial House:

  • Verhoogt de minerale waarde van het water
  • Breekt de watermoleculen voor een hoger opgelost zuurstofgehalte
  • Ondersteunt het verwijderen van giftige stoffen en zware metalen
  • Re-vitaliseert de waterkwaliteit!
  • Zeer geschikt voor trickle filters.   

Crystal Bio Media 

Crystal Bio media is een uniek, milieuvriendelijk, filtermedium gemaakt van “geschuimd” glas dat bij 900°C wordt geproduceerd waardoor het een superieure open structuur krijgt. Dit zorgt ervoor dat het specifieke oppervlak. Het is tenminste 10 x zo groot is als dat van de meeste kunststof alternatieven.
Crystal Bio is bijzonder licht in vergelijking met andere poreuze filtermedia: 50 liter Crystal Bio weegt maar 7,5 kilo!  Verkrijgbaar vanaf 50 tot 500 liter !

De voordelen van Chrystal Bio Media

  • Crystal Bio media heeft een open poreuze celstructuur met een gigantisch groot biologische oppervlak.
  • Helpt pH schommelingen te voorkomen                            
  • Ondersteunt Nitraat reductie
  • Geschikt voor meerkamerfilters en trickle filters.  

Glafoam van Kamihata

Glafoam Medium of Glafoam Large is een filtermateriaal wat eigenlijk een stap terug is in de richting van het filtermateriaal anno jaren 90. De laatste tijd wordt de markt natuurlijk overdonderd door beads, ringen en andere ‘bee-cells’. Glafoam lijkt op een gesteente, maar is eigenlijk een mechanische samenpersing van afgedankt glas, vermalen met oesterschelpen.

Oesterschelpen worden al decennia lang ingezet door Japanse Koikwekers in hun filterbakken. Jarenlang gingen we ervan uit dat dit vooral te maken had met het kostenplaatje (lees: goedkoop), maar eigenlijk zetten de Japanners oesterschelpen in om hun Kh-waarde op peil te krijgen. Omdat ze meestal af te rekenen hebben met erg zacht
water.
     
Glafoam is dus een combinatie van oesterschelpen en verbrijzeld glas, samengeperst tot brokjes die je visueel best kan vergelijken met versteende sponsen. De leverancier biedt dit product aan in zakken van 20 liter, onderverdeeld in de sizes medium en large.

Glafoam Resultaten

We hebben het filtermateriaal niet uitgetest in een druppelfilter opstelling, maar in een ordinaire kamervorm gevuld met 400 liter Glafoam, in een NA vortex en borstels. Glafoam biedt volgens de fabrikant een oppervlakte vergelijkbaar met die van bv. Matala matten, flocor de gekende Japanse mat. 

Glafoam leverde in de 9 maanden welk hij actief getest werd, uitstekend werk!. Niet alleen zorgde de Glafoam ervoor dat de Ph waarde ongekend stabiel bleef, ook de biologisch afbraak verraste ons aangenaam. De Glafoam werd uitgetest op 2 verschillende vijvers, eenmaal eentje van 9000 liter en eenmaal eentje van 45000 liter en tweemaal verraste ons het medium in alle opzichten. Glofoam is overigens ook een uitstekend materiaal voor in uw trickle filter ! 

Sera siporax® 

Sera Siporax is een volledig biologisch filtermedium voor alle binnen-, buiten- en druppelfiltersystemen en voor vijverfilters. 1 liter sera siporax® biedt evenveel bezettingsoppervlakte voor bacteriën als bijv. 34 liter keramisch filtermateriaal. Daarom zorgt 1 liter sera siporax® voor meer dan 200 liter kristalhelder en biologisch zuiver vijverwater. Sera Siporax® is vooral geschikt voor Trickle filters. Maar Siporax is ook te gebruiken voor meerkamerfilters

Biocarrier (bioflow) (kaldness) Bewegend bed / Statisch Bed filtermateriaal

Biocarrier (bioflow) (kaldness) is een drijvend filtermedium welke gebruikt kan worden voor een bewegend of statisch bed in een meerkamerfilter.

Uitgebreide informatie over de verschillende soorten bewegend bed filtermateriaal bekijken?

Wij hebben een ruim assortiment biocarrier zoals:

✔ K1 (Evolution Aqua) (de originele Kaldness)
✔ 
K1 Micro (Nieuw in ons assortiment)
✔ 
Aquaking biocarrier
Aqwise Floating Bed Media
✔ 
Bio-Element 13mm
EcoPond Chip Power
Helix
SANSAI FMB bewegend bed filtermateriaal
Bio Carrier KNS


De grootste verschillen hebben voornamelijk te maken met het aanhechtingsoppervlakte voor de bacteriën. Bij een statisch bed is de kamer niet belucht, het vuil blijft hangen in het biocarrier filtermedium.
Door de luchtpomp aan te zetten zal het filtermedium in beweging komen, het vuil loslaten en kan het eenvoudig verwijderd worden door het vervuilde vijverwater uit de filterkamer te laten lopen, bijvoorbeeld rechtstreeks op het riool. 

Filtermatten

In ons filtermaterialen assortiment voor uw vijver mogen uiteraard de verschillende soorten vijver Filtermatten niet ontbreken. Bekende filtermatten in ons assortiment zijn:

✔ Matala Matten
✔ 
Gewone filtermatten en filterschuim 
✔ Japanse Matten en Red X matten


Wij leveren de originele japanse filtermatten. Let op: koop geen imitatie matten!


Voor alle matten geldt dat u op het aanhechtingsoppervlakte voor de bacteriën moet letten. En op de verschillen in het eventuele doorstromingspercentage.

Voor vrijwel alle filtermatten geldt dat deze éénvoudig en snel zijn te reinigen. Het is buigzaam materiaal, bestendig tegen chemicaliën en schommelingen in weer, licht en temperatuur. Bovendien is dit filtermateriaal licht van gewicht, eenvoudig op gewenste maat te maken en eenvoudig te transporteren.

Nitraathars

Nitraathars is een zeer doeltreffend filtermateriaal tegen draadalgen! Het bevat uniek nitraatselektieve ionenwisselaarhars die alleen nitraat verwijderd! Zelfs bij een extreem laag nitraatgehalte worden er geen andere stoffen (zoals Calciumsulfaat) verwijderd waardoor de pH waarde kan veranderen.
Nitraathars is verkrijgbaar in 4 literverpakking en er wordt bovendien deze afsluitbare filterzak bijgeleverd. Bovendien is Nitraathars in 25 ltr verkrijgbaar.  

Filterzak kopen voor filtermateriaal ? Bekijk hier het assortiment !

Nitraathars kopen

Werking:
de nitraat ionen worden uitgewisseld tegen onschadelijke chloride-ionen.

Voordelen van deze hars tegenover conventionele Anionenharsen bij nitraatverwijdering:

  • Hoge capaciteit ook bij hoge sulfaatconcentraties
  • Gehalte aan sulfaat ionen blijven op peil in het water
  • Geen verandering van de pH waarde
  • Eenvoudig te regenereren met NaCl (keukenzout)

Toepassing: Filterzak met nitraathars in een filterkamer plaatsen.
 

Chemische filtratie


Filterkool en Zeoliet worden vaak gebruikt als chemische filtratie.

Filterkool: Dit kool (in verschillende varianten bij ons te koop) absorbeert onder andere chemische stoffen, geur- en kleurstoffen en medicijnresten. Na 2 tot 3 maanden moet u de kool vervangen.

Zeoliet: Dit vulkanisch gesteente en staat bekend om het hoge absorptievermogen van schadelijke stoffen zoals Ammoniak uit de vijver. 
 
Heeft u nog vragen over filtermaterialen? 

Neem hier contact met ons 

Vergelijk producten0